Обавјештавамо вас да је у оквиру Програма ЕУ Хоризонт 2020 отворен Позив за достављање пројектних приједлога „Изградња будућности са смањеном емисијом угљеника те будућности која је отпорна на климатске промјене: Батерије нове генерације“.

 

Рок за подношење пројектних приједлога је 16. јануар 2020. године до 17:00 часова.

 

Електричне батерије се тренутно виде као важан технолошки покретач који омогућава транзицију ка декарбонизованом друштву, интегрисањем обновљивих и чистих извора енергије (као што је енергија вјетра и фото-напонских система) у електроенергетску мрежу, а посебно електрификацијом транспорта.

 

Програм Хоризонт 2020 покреће велику истраживачку иницијативу о технологијама будућих батерија која ће обезбиједити европску базу знања у дугорочном истраживању батерија. Нови интердисциплинарни приступи оснажени дигиталним технологијама могу убрзати истраживање на сљедећим генерацијама паметних, сигурних и ефикасних батерија.

 

Предметни позив подржава четири теме:

  • ¾ Нове методологије за аутономно откривање напредне батерије (буџет око 20 милиона евра);
  • ¾ Осјетљиве функционалности за паметне хемијске ћелије у батеријама (буџет око 10 милиона евра);
  • ¾ Функције самоисцјељења за дуготрајну хемију ћелија у батеријама (буџет око 10 милиона евра);
  • ¾ Координација и подршка истраживању о новим технологијама будућих батерија (буџет око 2 милиона евра).

 

У овом позиву могу учествовати мала и средња предузећа, академска заједница и организације јавног сектора.

 

У прилогу достављамо Позив за подношење приједлога, а детаљне информације о Позиву доступне су на сљедећој интернет страници: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/lc-bat-12-2020.

 

Молимо апликанте из Републике Српске да обавијесте Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу (fondovieu@meoi.vladars.net) о подношењу пројектног приједлога.

 

У случају да желите да примате обавјештења о отвореним позивима за достављање пројектних приједлога у оквиру других програма и фондова ЕУ или уколико не желите да убудуће примате обавјештења о отвореним позивима, молимо да нас обавијестите на адресу електронске поште fondovieu@meoi.vladars.net.