Dana 16. septembra 2025. godine uspješno je održana četvrta peer-to-peer  radionica kao dio naše stalne misije očuvanja i promocije etničkog i lokalnog kulinarskog nasljeđa širom Dunavske regije.

Ovaj događaj okupio je raznovrsnu grupu učesnika, uključujući predstavnike nacionalnih turističkih organizacija, pridruženih partnera, Dunavske regije PA3, opština i regionalnih razvojnih agencija. Njihovo dragocjeno znanje i iskustvo dodatno su osnažili naš zajednički cilj:

  • jačanje ugroženih grupa,
  • jačanje kulturnog ponosa i društvene kohezije i
  • podsticanje lokalnog ekonomskog razvoja kroz inkluzivne inicijative.

Tokom radionice, kreatori politika i zainteresovane strane su zajednički radili na tome da:

  • pregledaju SWOT analizu,
  • diskutuju o ključnim izazovima i prilikama i
  • izrade prijedloge politika koji će oblikovati sveobuhvatnu strategiju i akcione planove.

Ovi doprinosi predstavljaju još jedan važan korak ka stvaranju održivih rješenja koja štite naše kulinarsko nasljeđe, a istovremeno podržavaju lokalne zajednice.Zajedno gradimo budućnost u kojoj se kulinarske tradicije čuvaju, slave i koriste za inkluzivni rast u Dunavskoj regiji.

Projekat  „Kulinarska staza“ (eng.„Culinary Trail“) finansira se u okviru Interreg Danube programa 2021-2027. Ukupan budžet projekta je 2.274.566,00 EUR, a implementiraće se u periodu od 01.01.2024. do 30.06.2026. godine. Opšti cilj projekta je uspostavljanje dugoročne strateške promjene u zaštiti, revalorizaciji i marketingu etničkog kulinarskog naslijeđa, posebno u udaljenim i ugroženim područjima Dunavskog regiona.