Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, na 83. sjednici u Banjaluci, Prijedlog Zakona o samostalnim preduzetnicima. U Republici Srpskoj je na snazi Zakon o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, a primjenom istog, uočeni su nedostaci važećih zakonskih rješenja, te je Ministarstvo privrede i preduzetništva preduzelo niz aktivnosti na izradi teksta Prijedloga Zakona o samostalnim preduzetnicima, prilikom čega je promijenjen naziv zakona iz razloga svrsishodnosti. Cilj donošenja ovog zakona je razvoj i unapređivanje poslovanja samostalnih preduzetnika, razvoj i očuvanje zanatskih djelatnosti. Zakonom se uređuju: poslovna obilježja, registracija i vođenje registra preduzetnika, zanatske djelatnosti i organizovanje preduzetnika. Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske odlučila da se Nacrt zakona o samostalnim preduzetnicima uputi na javnu raspravu i sprovođenja iste, Ministarstvo privrede i preduzetništva je sačinilo izvještaj o rezultatima javne rasprave sa mišljenjima i prijedlozima iznesenim u toj raspravi. Nakon razmatranja svih datih prijedloga i sugestija, u tekstu Prijedloga zakona u odnosu na Nacrt zakona izvršene su korekcije u većem broju članova. Osnovne razlike u odnosu na Nacrt su:

Zadržava se koncept dodjele statusa tradicionalnog zanata, koji je propisan i u važećem zakonu. 

Taksativno se navode aktivnosti koje se smatraju obavljanjem neregistrovanog rada, sa ciljem efikasnijeg inspekcijskog nadzora nad licima koja na tržištu nastupaju bez registracije kod nadležnog organa, i kao takve čine dio sive ekonomije.

Osim navedenog ovim prijedlogom zakona predlaže se sljedeće:

1) Uvođenje  mogućnosti za prenos obavljanja djelatnosti sa jednog na drugo lice.

2) Rješava se pitanje privremenog i trajnog nastavka obavljanja djelatnosti nakon smrti preduzetnika.

3) Jačanje komorskog sistema preduzetnika u cilju stvaranja snažnije organizacije koja može bolje da zastupa interese i pruža podršku preduzetnicima.

4) Definisanje da se jedno lice može jednom registrovati kao preduzetnik.

5) Uvodi se mogućnost sticanja status tradicionalnog zanata, koji u odnosu na sadašnje rješenje pored preduzetnika, mogu steći i privredno društvo, udruženje i zadruga.

6) Uvođenje mogućnosti da svim preduzetnicima, pomoć u poslovanju mogu pružati članovi porodičnog domaćinstva koji su starosti od 15 do 18 godina, članovi koji su redovni učenici srednje škole odnosno redovni studenti do 26 godine starosti i članovi koji su korisnici penzije.

7) Uvođenje mogućnosti za periodično  poslovanje, a što predstavlja povećanje trajanja sezonskog poslovanja sa šest na devet.

8) Programe za majstorski ispit donosi Ministarstvo prosvjete i kulture na prijedlog Zavoda za obrazovanje odraslih.

9) Ukida se zajedničko (ortačko) obavljanje djelatnosti zbog problema koji su česti kod  prekida poslovanja.

10) Ukida se registracija pripremnih radnji.

Prijedlogom zakona je predloženo da će Ministar u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu zakona donijeti podzakonske akte čije je donošenje predviđeno zakonom, kao i da će APIF uz saglasnost ministra u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti Pravilnik o centralnom registru preduzetnika. Ministarstvo je dobilo pozitivna mišljenja Ministarstva finansija, Ministarstva pravde, Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i ostalih relevantnih organa, organizacija i subjekata. Za realizaciju ovog Zakona nisu potrebna dodatna finansijska sredstva.

Ministarstvo privrede i preduzetništva