CULINARY TRAIL
Opšti cilj projekta
Uspostavljanje dugoročno strateške promjene u zaštiti, revalorizaciji i marketingu etničkog kulinarskog nasljeđa, posebno u udaljenim i ugroženim područjima Dunavskog regiona.
Ciljevi projekta
- dokumentovati, digitalizovati i štititi raznovrsnu kulinarsku baštinu u Podunavlju s fokusom na udaljene regije koje su u riziku od siromaštva;
- razvoj poslovnog modela za revitalizaciju etničke i lokalne kulinarske baštine u udaljenim i ugroženim regijama;
- razvoj platforme za unapređenje saradnje između destinacija, usluga, proizvoda i zainteresovanih strana u sektoru kulinarskog turizma.
Rezultati projekta
- prikupljanje podataka za izradu digitalnog kataloga kulinarskoga naslijeđa;
- razvijanje transnacionalne kulinarske staze sa nekoliko transnacionalnih staza koje obuhvataju Dunavski region;
- uspostavljanje zajedničkih centara za obuku;
- izrada strategije za održivi turizam.
Ciljne grupe
- interesne grupe uključujući NVO
- lokalna, regionalna i nacionalna javna vlast
- sektorske agencije
- mala i srednja preduzeća, Organizacije za podršku biznisu
- akademske i istraživačke institucije, edukacijski centri i škole