RAIS baner

 

CULINARY TRAIL

Opšti cilj projekta

Uspostavljanje dugoročno strateške promjene u zaštiti, revalorizaciji i marketingu etničkog kulinarskog nasljeđa, posebno u udaljenim i ugroženim područjima Dunavskog regiona.

Ciljevi projekta

  • dokumentovati, digitalizovati i štititi raznovrsnu kulinarsku baštinu u Podunavlju s fokusom na udaljene regije koje su u riziku od siromaštva;
  • razvoj poslovnog modela za revitalizaciju etničke i lokalne kulinarske baštine u udaljenim i ugroženim regijama;
  • razvoj platforme za unapređenje saradnje između destinacija, usluga, proizvoda i zainteresovanih strana u sektoru kulinarskog turizma.

 

Rezultati projekta

  • prikupljanje podataka za izradu digitalnog kataloga kulinarskoga naslijeđa;
  • razvijanje transnacionalne kulinarske staze sa nekoliko transnacionalnih staza koje obuhvataju Dunavski region;
  • uspostavljanje zajedničkih centara za obuku;
  • izrada strategije za održivi turizam.

Ciljne grupe

  • interesne grupe uključujući NVO
  • lokalna, regionalna i nacionalna javna vlast
  • sektorske agencije
  • mala i srednja preduzeća, Organizacije za podršku biznisu
  • akademske i istraživačke institucije, edukacijski centri i škole
BosanskiEnglishDeutsch