Fond otvorene tehnologije (OTF) objavio je javni poziv za Internet Freedom Fund, što je primarni način podrške projektima i ljudima koji rade na otvorenim i pristupačnim tehnologijama usmerenim projektima koji promovišu ljudska prava, slobode interneta, otvorena društva i pomažu u unapređenju inkluzivnog i siguran pristup globalnim komunikacionim mrežama za korisnike rizika, uključujući novinare, branitelje ljudskih prava, aktiviste civilnog društva i  ljude koji žive u represivnim sredinama koji žele slobodno govore na mreži.

Rok za prijavu: 01. Jul 2018.

Informacije o dodeli

OTF grantovi su ugovori zasnovani na učinku potpisani direktno sa aplikantom. Plaćanje se izdaje po završetku utvrđenih ciljeva, aktivnosti i isporuka po rasporedu navedenom u ugovoru. OTF zadržava pravo da dodeli manje ili više od traženih sredstava u skladu sa prioritetima OTF-a.

Aplikacije koje zahtevaju više od granice nagrade od 900.000 dolara ili manje od nagrade od 10.000 dolara mogu se smatrati tehničkim neupotrebljivim.

Napomena: OTF-ov ciljni limit za podršku je 300.000 dolara, pri čemu najviše podržavaju projekte  između 50.000 i 200.000 dolara.

Projektni i budžetski periodi

OTF grantovi  su uglavnom u trajanju od 6 do 18 mjeseci. S vremena na vrijeme, OTF može razmatrati zahteve za proširenje postojećih ugovora koji nisu ranije dogovoreni. Svaka takva odluka biće podložna raspoloživosti sredstava, zadovoljavajućem napretku podnosilaca prijava i utvrđivanje da će kontinuirano finansiranje biti u najboljem interesu programskih prioriteta.

Kriterijumi prihvatljivosti

Idealni aplikanti koriste, podržavaju ili razvijaju otvorene i pristupačne tehnologije koje promovišu ljudska prava i otvorena društva i pomažu u unapređenju inkluzivnog i sigurnog pristupa globalnim komunikacionim mrežama. Pored toga, idealni kandidati ispunjavaju jednu  ili više od sledećih stavki:

  • Osobe svih starosnih grupa nezavisno od državljanstva, prebivališta, veroispovesti, pola ili drugih faktora, izuzev da OTF nije u mogućnosti da podrži podnosioce zahtjeva u zemljama u kojima Sjedinjene Države imaju trgovinska ograničenja ili izvozne sankcije utvrđene od strane Kancelarije za strana ulaganja u SAD Kontrola (OFAC);
  • Neprofitna organizacija / nevladina organizacija, uključujući NVO sa NVO, PIO ili strano NVO;
  • Neprofitni univerzitet ili istraživačka institucija u bilo kojoj zemlji;
  • Profitna organizacija ili biznis u bilo kojoj zemlji;
  • Konzorciji više  ljudi ili organizacija sa jednim pojedincem ili organizacijom određenom kao vodeći aplikant;
  • Pokazali su iskustvo u upravljanju uspešnim projektima, poželjno usmjeravanje na traženu programsku oblast ili slično osjetljiva programska okruženja u kojima OTF zadržava pravo da zatraži dodatne osnovne informacije o organizacijama;
  • Idealni kandidati ne bi trebali duplirati ili jednostavno dodavati aktivnosti  koje podržavaju drugi programi finansiranja USG-a;
  • Idealni kandidati ne smeju da odražavaju bilo kakvu vrstu podrške za bilo kog člana, podružnice ili predstavnika određene terorističke organizacije, bez obzira da li su izabrani članovi vlade ili ne.

Kako se prijaviti

Podnosioci prijava mogu se prijaviti na internetu putem web stranice.

Za više informacija posjetite Internet Freedom Fund.