Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo u saradnji sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske organizvala je Info dan programa Challenge To
Change – Prezentacija III Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za inovativne poslovne subjekte u Bosni i Hercegovini. Prezentaciji je prisustvovalo preko 30 privrednih subjekata sa podrucja grada Istocno Sarajevo i susjednih opstina.

Na Info danu prisutni su imali priliku saznati sve detalje o načinu i uslovima prijave, iznosima koji stoje na raspolaganju aplikantima i kriterijima koji se moraju ispuniti.

Zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini uspostavljen je Challenge to Change, C2C, program. Provode ga Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS) i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska. Glavni cilj projekta je jačanje privrednog razvoja u BiH, kao i saradnje Švedske i BiH.

Ukupni budžet Challenge to Change programa je 30 miliona švedskih kruna, oko 3,2 miliona EUR. Maksimalan iznos grant sredstava za kompanije koje poslovnu djelatnost obavljaju od šest do 24 mjeseca je 10.000 evra, a 30.000 evra za poslovne subjekte koji djelatnost obavljaju više od 24 mjeseca.