Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske objavilo je javni poziv za poljoprivrednike za odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije.

Uslovi koje je potrebno da poljoprivrednici ispune kako bi mogli da konkurišu za sredstva su: da su registrovani u registru poljoprivrednih gazdinstava, da su ažurirali podatke u registru do 15. maja tekuće godine, platili protivgradnu zaštitu, ukoliko su obveznici plaćanja, te da su prijavili doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje za 2018. godinu. Ko je prošle godine kupio traktor i dobio podstiacaj, ove godine nema pravo konkurisanja.

Poljoprivrednici mogu da konkurišu za podršku višegodišnjim zasadima, izgradanju plastenika i staklenika, kupovinu protivgradnih i protivmraznih mreža, sistema za navodnjavanje, mašina i sistema za sortiranje i pakovanje poljoprivrednih proizvoda.

Za podršku kapitalnim ulaganjima u Ministarstvu poljoprivrede planirali su 10,35 miliona maraka. Od tog iznosa 4,7 miliona maraka namjenjeno je poljoprivrednim gazdinstvima.

Poljoprivrednici koji ulože do 70 hiljada maraka mogu se nadati povratu. Osim vremena predaje prijave bodove će donositi broj zaposlenih, članovi domaćinstva porodičnog gazdinstva, poljoprivrednici mlađi od 40 godina, žene poljoprivrednici, investicija u nerazvijenoj opštini.

Za povrat kod milionskih investicija, kažu u ministarstvu, poljoprivrednici će morati konkurisati na IPA fondove.

Rok za podnošenje zahtjeva za odobrenje novčanih podsticaja je 20 dana od dana objave na stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Sve dodatne informacije o pozivu mozete pogledati OVDJE.