Preduzeće „POLJOPROM“ d.o.o. iz Istočnog Sarajeva jedno je od pet malih i srednjih preduzeća, korisnika sredstava vaučer programa iz Mehanizma za podršku implementaciji strategija razvoja MSP (SIEM). Osnovano je 2000. godine sa pretežnom djelatnošću iz sektora proizvodnje gotove hrane za životinje. Proizvodni program u ovom segmentu obuhvata proizvodnju gotovih smjesa za različite vrste i kategorije domaćih životinja. Osim navedenog, preduzeće ima zastupljenu i proizvodnju konzumnih jaja, te promet različitih vrsta inputa za poljoprivredu.

„Preduzeću je bila potrebna tehnička podrška u kreiranju i uvođenju digitalnog alata za optimizaciju krmnih smjesa za domaće životinje, sa jedne strane, a sa druge strane takođe nam je bilo neophodno i uspostavljanje cjelodnevnog online nadzora nad mikroklimatskim uslovima u objektu za proizvodnju konzumnih jaja, zato smo se i prijavili na javni poziv za uvođenje inovacija. U okviru projekta kreiran je softver PP OPTIMIKS kojim je proces sastavljanja krmne smjese podignut na viši nivo, a zahvaljujući online nadzoru ubuduće možemo blagovremeno reagovati, čime će se izbjeći uginuća životinja, koje nam se jednom već desilo“, istakao je vlasnik preduzeća Mile Sikima.

Projekat uvođenja inovacija u mala i srednja preduzeća sa područja grada Istočnog Sarajeva provodi Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo, u saradnji sa Agencijom za razvoj preduzeća Eda iz Banja Luke i Ministarstvom privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Tema projekta „Uvođenje inovacija u MSP u okviru vaučer programa“ je usklađena sa preporukama Akta o malom biznisu i Indeksa politika MSP 2020 (dimenzija 8b) i određena je kao prioritet u saradnji sa Ministarstvom privrede i preduzetništva Republike Srpske. Ovaj projekat je podržan u okviru projekta „Napredna implementacija Akta o malom biznisu BiH2EU – SBA u BiH2EU“ koji implementira Eda – Agencija za razvoj preduzeća u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA, a finansira Švedska.