Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević otvoriio je 18. Međunarodni simpozijum “Infoteh-Jahorina 2019”.

Simpozijum okuplja stručnjake, naučnike, inženjere, istraživače i studente koji se bave informacionim tehnologijama i njihovom primjenom u oblasti sistema upravljanja, komunikacionih, proizvodnih i elektronskih sistema, elektroenergetike i drugih oblasti elektrotehnike i računarstva.

Organizator skupa je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu u saradnji sa elektrotehničkim fakultetima iz Banjaluke i Beograda, Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, Elektronskim fakultetom iz Niša i tehničkim kosponzorstvom Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike.

Predstavnici Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo predstavili su tom prilikom aktuelni projekat “ESMARTCITY” koji se implementira u okviru transnacionalnog  Interreg MED programa 2014-2020. Pri tome, posebno je naglašena realizacija pilot aktivnosti “Pametna javna rasvjeta u opština Istočna Ilidža”, koja je podrazumijevala nabavku i instalaciju određenih senzora na postojeće stubove javne rasvjete na šetalištu na Dobrinji I. Pilot aktivnosti su još uvijek u fazi testiranja, a nakon što bude potvrđena funkcionalnost uspostavljenog sistema u praksi uslijediće i zvanična promocija pilot projekta i upoznavanje građana sa njegovim značajem.

ESMARTCITY – “Enabling Smarter City in the MED Area through Netvorking” je projekat koji je odobren u okviru II poziva Interreg Mediteranskog Programa – MED i čija implementacija traje 30 mjeseci. Ukupan budžet projekta je 2,5 miliona eura. Osnovi cilj projekta je da se unaprijedi inovativni kapacitet MED područja uspostavljanjem inovativnog ekosistema uz primjenu koncepta “Pametni  grad”.