Predstavnici Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo 28.06.2018. godine prisustvovali su redovnom sastanku partnera projekta ESMARTCITY u kojem RAIS ima status partnera. Na sastanku su prezentovani detalji pilot aktivnosti koje će biti realizovane u oblasti unapređenja energetske efikasnosti javne rasvjete te date smjernice za dalje aktivnosti.

Sljedeći dan, odnosno 29.06.2018. godine održana je i konferencija povodom početka projekta “ESMARTCITY”. Konferenciji su  prisustvovali svi saradnici i partneri na projektu kao i predstavnici ostalih relevantnih institucija i akademske zajednice. Događaj je bio jedinstvena prilika da se javno predstavi projekat “ESMARTCITY” i glavni ciljevi koji treba da se postignu nakon čega je fokus bio na primjerima dobre prakse energetske efikasnosti u oblasti građevinarstva i javne rasvjete. U okviru konferencije održana je i panel diskusija u kojoj su učestvovali partneri te javni i privatni stejkholderi.

ESMARTCITY – “Enabling Smarter City in the MED Area through Networking” je projekat koji je odobren u okviru II poziva Interreg Mediteranskog Programa – MED čija implementacija traje 30 mjeseci. Ukupan budžet projekta je 2,5 miliona eura. Osnovni cilj projekta jeste da se unaprijedi inovativni kapacitet MED područja uspostavljanjem inovativnog ekosistema uz primjenu koncepta “Pametni Grad”.