Dana 04.11.2021. godine u prostorijama zajedničkog objekta srednje škole “28.juni“ i srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ izvršena je primopredaja i svečano puštanje u rad mini-solarnih elektrana koje su nabavljene u okviru implementacije projekta „Sačuvajmo energiju ZAJEDNO“.

Svečanom otvaranju prisustvovali su Njena ekselencija ambasadorica Republike Češke u BiH, Ivana Hlavsova, direktorica Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević, gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo Ljubiša Ćosić, direktori četiri srednjoškolska centra sa područja grada Istočno Sarajevo.

Direktorica Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević je predstavila rad i aktivnosti Agencije, te ciljeve i realizovane ključne aktivnosti projekta. Nakon toga se zahvalila Amabasadi Češke Republike u BIH na finansijskoj podršci u realizaciji projekta „Sačuvajmo energiju ZAJEDNO“.

Gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo, Ljubiša Ćosić istakao je da je prioritet Grada da pruži prije svega kvalitetno obrazovanje kao podlogu za dalji profesionalni rad ili eventualni nastavak visokog školskog obrazovanja za preko 2000 srednjoškolaca iz grada Istočno Sarajevo. Pored toga, gradonačelnik je naveo da će projekat u potpunosti biti iskorišten u iznosu u kojem je odobren, te da će u narednim godinama dovesti do određenih ušteda i koristi za srednje škole. Na samom kraju, gradonačelnik je naveo da će implementacija ovog projekta biti primjer i ostalim institucijama sa područja grada Istočno Sarajevo kako se sa istim finansijskim sredstvima na isti način može napraviti ušteda po osnovu energije, a te uštede se usmjeriti na realne potrebe.

Nјena ekselencija ambasadorica Republike Češke u BiH, Ivana Hlavsova je ovom prilikom izjavila: „Važna komponenta Češke razvojne saradnje su mali lokalni projekti, koji omogućuju male i ciljane razvojne aktivnosti institucija i organizacija u Bosni i Hercegovini. Jedan od tih projekata je i upravo ovaj. Kroz njega je razvijena Analiza energetske efikasnosti u osnovnim i srednjim školama na području grada Istočno Sarajevo, čiji je rezultat bio mapiranje potencijalnih rješenja u oblasti energetske efikasnosti na zgradama osnovnih i srednjih škola, te realizacije edukativno-promotivne kampanje, čiji je fokus bio podizanje nivoa znanja i svijesti donosioca odluka, menadžmenta škola i učenika o značaju uštede energije i upotrebe alternativnih izvora energije. Finalna faza projekta je bila nabavka i instaliranje tri mini solarna postrojenja na krovne konstrukcije srednjoškolskih centara.“ (Link za preuzimanje Analize: https://www.dropbox.com/s/p1zlgdva582ewb6/Analiza%20energetske%20efikasnosti%20u%20osnovnim%20i%20srednjim%20skolama%20u%20Istocnom%20Sarajevu.pdf?dl=0 )

Direktorica srednjoškolskog centra “Istočna Ilidža”, Branka Kovačević je istakla da će instalirani sistem mini-solarne elektrane na zajedničkom objektu dvije srednje škole na godišnjem nivou uštedjeti oko 1300 KM na troškovima električne energije, koja se u dogovoru sa Gradom Istočno Sarajevo mogu usmjeriti na finansiranje projekta iz oblasti energestke efikasnosti škole ili za finansiranje druge aktivnosti značajnih za funksionisanje škole.

Projekat „Sačuvajmo energiju ZAJEDNO“ (eng. „Let’s save energy together“) finansijski je podržan kroz Program razvojne saradnje Republike Češke.