Na području Crvenih stijena na Romaniji  22.11.2020. godine svečano je predstavljen novi turistički sadržaj Sarajevsko-romanijske regije – Via ferata “Sokolov put“ kao dio projekta Enjoy Sarajevo-Romanija Region koji finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka.

Via ferata, odnosno staza po stijenama uređena čeličnim pomagalima, namijenjena je svima, pogotovo onima bez prethodnog alpinističkog iskustva.

Dužina ferate iznosi 350 metara i sa dva viseća mosta predstavlja jedinstvenu atrakciju u BiH.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da su danas otvorili feratu na Crvenim stijenama kao novi adrenalinski i atraktivan turistički sadržaj, te da očekuje veliki broj dolazaka i posjeta na ovu lokaciji u narednom periodu, jer je sadržaj vrijedan pažnje.

On je dodao da je na području Romanije predviđeno uređivanje pješačkih staza koje će u dužini od 45 kilometara povezati lokacije Crvene stijene, pećinu Starine Novaka i planinarski dom “Stajna”.

Direktor Gradske razvojen agencije Istočno Sarajevo – RAIS Mladenka Pandurević istakla je da je ovo  jedna od niza aktivnosti u okviru projekta koji se implementira na području tri opštine grada Istočno Sarajevo. Pored svih outdoor turističkih sadržaja projekat je značajan i za mikro mala i srednja preduzeća koja će biti uključena u implemetaciju projekta i kojima će biti pružena podrška putem obuka i promocije njihove ponude.

Direktor Turističke organizacije “Jahorina” grada Istočno Sarajevo Igor Tošić podsjetio da je u okviru projekta okrčene i markirane pješačke staze do ferate, postavljena dva vidikovca koji će služiti za odmaranje, a sigurno će upotpuniti boravak turista na tom području.

“Ova aktivnost Via ferate predstavlja samo jednu od planiranih u okviru projekta, koji će se sprovoditi 18 mjeseci. U narednom periodu u planu je nabavka balona na topli vazduh na Trebeviću, izgradnja dječijeg igrališta, teretana na otvorenom i vještačka alpinistička stijena, kao i unapređenje malih i srednjih preduzeća”, izjavio je Tošić novinarima.

Prema njegovim riječima, tim alpinista organizovao je danas prvo penjanje na Crvene stijene i tako je zvanično predstavljen novi turistički sadržaj.

Projekta „Enjoy Sarajevo-Romanija region“,  zajednički implementiraju Turistička organizacija Jahorina-Grad Istočno Sarajevo, Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo (RAIS), Privredna komora Republike Srpske (PKRS) i privredni subjekat Stanišić d.o.o Pale. Projekat će se implementirati 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost je 258.000 eura, od čega je Evropska unija izdvojila preko 200.000 eura bespovratnih sredstava.

EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milion eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i  UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Za vise informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba