Predstavnici Gradske razvojne agencije, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, i kompanije „Zlatno zrno“ potpisali su danas dva sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji.

Prvi sporazum potpisan je izmeđui Gradske razvojne agencije i  Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a drugi između Poljoprivrednog i Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i kompanije „Zlatno zrno“.

Sporazum sa Univerzitetom  podrazumijeva zajedničko učešće u pisanju projektnih aplikacija i njihovoj realizaciji, te u organizovanju konferencija i seminara, istakao je prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Siniša Berjan. Gradska razvojna agencija u ovom slučaju može biti veoma pouzdan partner u realizaciji aktivnosti koje nudi Evropska mreža preduzetništva /čiji je Univerzitet u Istočnom Sarajevu član/, a koja predstavlja servis za međusobno povezivanje firmi.

Direktor Razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević navela je da je sporazumom predviđen niz aktivnosti koje će ove dvije institucije zajedno sprovoditi kada se za tim ukaže potreba.

Pandurevićeva je istakla da je nadležnost Razvojne agencije da bude spona između akademske zajednice i privrede kao i rad na uspostavljanju i nadograđivanju mreže preduzetništva sa Univerzitetom. Na ovaj način dobija se prilika za zajednički nastup na međunarodnim i domaćim projektima i da se rezultati tih projekata koriste u dalje svrhe.

Akcenat saradnje Univerziteta i Agencije biće podrška malim i srednjim preduzećima u istočnom dijelu Republike Srpske na razvoju inovativnih potencijala i transfera tehnologije, kao i umrežavanju sa sličnim firmama iz EU koji će se odvijati u okviru Evropske mreže preduzetništva i programa Republike Srpske.

Berjan je pojasnio da će sporazum između Poljoprivrednog i Tehnološkog fakulteta i kompanije „Zlatno zrno“ omogućiti da stručnjaci fakulteta učestvuju u izradi receptura i razvijanju proizvoda koje nudi ova firma koja je, kako je naveo, jedna od najboljih pekarskih kompanija u jugoistočnom dijelu Republike Srpske.

Ovim sporazumom stvoriće se mogućnost da studenti ova dva fakulteta obavljaju praksu u pogonima „Zlatnog zrna“.

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 11. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ – Представници Универзитета у Источном Сарајеву, Развојне агенције овог града и компаније “Златно зрно” потписали су данас два споразума о пословно-техничкој сарадњи.Први споразум потписан је између Универзитета и Градске развојне агенције, а други између Пољопривредног и Технолошког факултета Универзитета у Источном Сарајеву и компаније “Златно зрно”.

Vlasnik kompanije „Zlatno zrno“ Dragan Ostojić rekao je da sporazum predstavlja veliki korak u razvoju ove kompanije, koja će za nekoliko dana obilježiti šest godina postojanja. Cilj je da se uspostave malo bliži kontakti sa univerzitetima po pitanju razvoja novih projekata i edukacije, da izađemo iz tržišta BiH, što nije moguće bez podrške stručnog kadra.

Kompanija „Zlatno zrno“, koja proizvodi hljeb, peciva, kolače i pite, trenutno zapošljava 110 radnika, a u planu je izgradnja novog objekta u poslovnoj zoni u Istočnom Novom Sarajevu u kojem će proizvoditi trajne i smrznute proizvode namijenjene i za izvoz.

Cilj sporazuma između Poljoprivrednog i Tehnološkog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo i kompanije „Zlatno zrno“ je pružanje poslovno-tehničke saradnje, odnosno zajednički nastup i pružanje usluga iz oblasti prehrambene industrije, tehnologije, savjetovanja, testiranja i razvoja proizvoda, laboratorijskih analiza i usluga, kao i sprovođenje studentske prakse.Prema njegovim riječima, današnji sporazumi potpisani su u okviru strateškog dokumenta „Mapa puta za unapređenje naučnoistraživačkog rada“ koji je Senat Univerziteta usvojio u maju.