Predstavnici Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo od 01.07. do 03.07.2019. godine prisustvovali su redovnom sastanku partnera projekta ESMARTCITY u kojem RAIS ima status partnera. Tokom prvog dana održavanja sastanka odgovorni partneri za realizaciju radnih paketa 1,2 i 3 su predstavili dosadašnje rezultate u implementaciji projektnih aktivnosti. Na samom kraju prvog dana, partneri su prezentovali presjek stanja realizovanih aktivnosti u okviru pilota iz oblasti unapređenja energetske efikasnosti te date smjernice za dalje aktivnosti.

Tokom drugog dana imenovana je radna grupa koja će biti odgovorna za kreiranje tzv.  “Zelenog papira promjene inovativnih politika”, što predstavlja jednu od aktivnosti koja se realizuje u okviru radnog paketa 4. Nakon toga, održan je i sedmi po redu Upravni odbor projekta.

Poslednjeg trećeg dana sastanaka od strane domaćina, Agencije za energetski razvoj iz Granade, organizovana je studijska posjeta. U okviru studijske posjete između ostalog posjećen je lokalitet gdje će se implementirati pilot aktivnost, kao i nekoliko lokaliteta gdje su predstavljeni neki od najvažnijih projekata iz oblasti pametne energije koji su implementirani ili se implementiraju na području Granade.

ESMARTCITY – “Enabling Smarter City in the MED Area through Networking” je projekat koji je odobren u okviru II poziva Interreg Mediteranskog Programa – MED čija implementacija traje 30 mjeseci. Ukupan budžet projekta je 2,5 miliona eura. Osnovni cilj projekta jeste da se unaprijedi inovativni kapacitet MED područja uspostavljanjem inovativnog ekosistema uz primjenu koncepta “Pametni Grad”.