logo grasp_ok

Gradska razvojna agencija uspješno implementira projekat  Zelene javne nabavke i podrška pametnim gradovima u energetskom sektoru – GRASP (GReen procurement And Smart city suPport in the energy sector – GRASP), koji je odobren u okviru MED programa transnacionalne saradnje. U projektu učestvuje 13 partnera iz 8 zemalja. Vodeći partner je Univerzitet Patras iz Grčke, a predstavnik iz Bosne i Hercegovine je Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo – RAIS.

Cilj projekta je podrška pametnim gradovima u unapređenju kapaciteta organizovanja i širenja procesa zelenih javnih nabavki sa naglaskom na obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost. Uključenim gradovima, regijama i opštinama pružiće se podrška u usvajanju inovativnih rješenja u energetskom sektoru, njihovom međuregionalnom jačanju u mediteranskim zemljama kroz omogućavanje upotrebe transnacionalnih zelenih elektronskih javnih nabavki.

U toku su projektne aktivnosti anketiranja javnih institucija i malih i srednjih preduzeća vezane za zelene elektronske javne nabavke na osnovu kojih će se raditi dalje analize koje će u bliskoj budućnosti biti prezentovane.