Predstavnici Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo u periodu od 06.06. do 07.06.2019. godine učestvovali su u studijskom putovanju u Kopenhagenu, koje je organizovano u okviru projekta “ESMARTCITY” s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni koncepta  “Pametni grad”.

Tokom prvog dana studijske posjete partneri na projektu ESMARTCITY su posjetili Labaratoriju za energiju DK, koja se nalazi u okviru Riso kampusa u Roskildu. Ova labaratorija predstavlja eksperimentalnu platformu koja nudi testiranje, razvoj tehnologije, obrazovnu obuku i demonstraciju energetskih tehnologija. Raspoređena je na četiri mjesta širom zemlje, uključujući ostrvo Bornholm. Nakon toga, uslijedila je posjeta takozvanoj Svalin Zajednici, u okviru kojeg je predstavljen način života stanovnika zasnovan na principima enegretske efikasnosti (ušteda i podjela energije).

Tokom drugog dana studijske posjete parteri su posjetili Labaratoriju za energetsku efikasnost u Nordhavnu. U skladu sa ambicioznim ciljem koje je postavila država Danska, a koji znači potpunu nezavisnosti od fosilnih goriva do 2050. godine., u Nordhavnu je pokrenuta demonstracija različitih pilot projekata kao što su: lokalno daljinsko grijanje na terminalu za krstarenje, proizvodnja električne energije solarnim panelima u Međunarodnoj školi u Kopenhagenu, EV punjenje – baterija povezana na mrežu za grijanje vode u domaćinstvima putem daljinskog upravljanja, fleksibilni sistemi za grijanje, Smart podno grijanje itd. Na kraju studijske posjete, parteri su posjetili Doll living labaratoriju u Neverlandu. Ova labaratorija nudi demonstraciju i testiranje najnovijih rješenja u oblasti inteligentne ulične rasvjete, ali i različit nivo Smart City usluga.

ESMARTCITY – “Enabling Smarter City in the MED Area through Netvorking” je projekat koji je odobren u okviru II poziva Interreg Mediteranskog Programa – MED i čija implementacija traje 30 mjeseci. Ukupan budžet projekta je 2,5 miliona eura. Osnovi cilj projekta je da se unaprijedi inovativni kapacitet MED područja uspostavljanjem inovativnog ekosistema uz primjenu koncepta “Pametni  grad”.