Redovan godišnji koordinacioni sastanak sa predstavnicima lokalnih razvojnih agencija i lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, Republička agencija za razvoj  malih i srednjih preduzeća održala je juče u Derventi. Sastanku je prisustvovao i pomoćnik ministra za resor malih i srednjih preduzeća Zoran Savić. Razgovarano je o mogućnostima zajedničke saradnje, naročito u okviru međunarodnih projekata koje provodi RARS.

Učesnici sastanka upoznati su sa mogućnostima projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluga za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu“ (faza 2) u čijoj realizaciji učestvuje i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a glavni partneri su Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) i Razvojna agencija Srbije.

Neke od glavnih tema sastanka bile su: prenos iskustava iz prvog javnog poziva za dodjelu grant sredstava startapima i preduzećima u okviru projekta „Challenge to Change“ koji provodi agencija u saradnji sa agencijom SERDA, a koji finansira švedska Agencija za međunarodni razvoj, zatim o detalji oko organizacije Foruma o internacionalizaciji poslovanja koji 2. i 3. novembra na Jahorini organizuju Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i razvojna agencija Srbije.

Na sastanku je takođe prezentovana i radionica sa predstavnicima razvojnih agencija, jedinica lokalne samouprave Republike Srpske i Srbije, Razvojne agencije Srbije i Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća koja će biti održana u okviru Foruma o internacionalizaciji poslovanja. Razgovaralo se o prijedlozima tema koje bi se razmatrale u okviru radionice, a sve sa ciljem daljeg unapređenja saradnje i razmjene iskustava.
Bilo je riječi i o najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća, a predstavljene su i aktivnosti i dobre prakse iz Opštine Derventa, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Ugljevik i Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Trebinje.