plantaža aronije

Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo raspisala je u decembru 2012 javni poziv za sufinansiranje zasada aronije u okviru projekta „Uvodjenje aronije u voćarsku proizvodnju na području grada Istočno Sarajevo“.

Na javni poziv za sufinasiranje zasada aronije prijavilo se ukupno 42 poljoprivredna proizvođača od kojih je 35 zadovoljilo opšte i posebne uslove po javnom pozivu.  Projekat je obuhvatio poljoprivredne proizvođače sa područja šest opština koje ulaze u sastav grada Istočno Sarajevo.

Na izradi implementaciji projekta aktivno su učestvovali stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu tako da je procenat uspješnosti skoro 100%.

Nakon obavljene sadnje aronije, izvršen je komisijski obilazak zasijanih površina i pristupilo se potpisivanju ugovora. Sredstva za nabavku sadnog materijala, edukaciju i stručni nadzor obezbjeđena su putem Gradske razvojne agencije a analiza uzorka zemljišta i priprema zamljišta za sadnju je bila obaveza poljoprivrednih  proizvođača. Stručni nadzor obezbjeđen je naredne tri godine.