posjeta španiji

Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo – RAIS je, u periodu od 20. do 24 oktobra 2014 godine, u okviru redovnih aktivnosti na Tempus projektu 543662-TEMPUS-1-2013-1-ME-TEMPUS-JPHES “Improvement of partnership with enterprises by enhancement of a regional  quality managementpotentials in WBC – EQIWBC” ,  boravila u studijskoj posjeti Španiji (Barselona,Đirona).

Studijska posjeta obuhvatila je univerzitete Universitat Internacional de Catalunya, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Girona i najstariji univerzitet u Barseloni Universitat de Barcelona.

Tokom obilaska u Đironi posjećen je tehno-park “Parc Científic i Tecnològic Universitat de Girona”, dok je obilazak u  Barseloni uključio posjetu fabrici automobila SEAT, te posjetu luci Barselona sa Evropskim trening centrom za  pomorski transport “Escola Europea de Short Sea Shipping”.

U okviru svih posjeta prezentovani su različiti oblici saradnje univerziteta i industrije, te zanimljivi koncepti stručnog obrazovanja zaposlenih u logistici auto-industrije i pomorskog transporta.

Cilj projekta je unaprijediti regionalni kvalitet (sistem upravljanja kvalitetom – QMS) u cilju povećanja konkurentnosti regionalne privrede i poboljšanja kvaliteta života. Posebni ciljevi su razvoj programa obuke i savjetodavne usluge za poboljšanje kvaliteta, razvoj nove infrastrukture za kvalitet, mrežu univerzitetskih centara i različitih organizacija za upravljanje kvalitetom koji će osigurati usluge za QMS. U projektu EQIWBC učestvuje 15 partnera iz 8 zemalja. Vodeći partner je Univerzitet iz Podgorice, dok su učesnici univerziteti iz Španije, Portugala, Poljske, Slovačke, Srbije i BiH kao i Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo. Projekat je odobren u okviru TEMPUS IV – šestog poziva za projekte i njegova implementacija je krenula krajem 2013. godine.