U Sandanskom (Bugarska) u periodu od 20.05. do 22.05.2025. godine održan je 3. sastanak partnera u projektu „Culinary Trail“ kojem su prisustvovali i predstavnici Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo, koja je takođe partner u projektu.
Prvi dan sastanka bio je posvećen analizi do sada provedenih aktivnosti, posebno u oblasti zaštite kulinarskog naslijeđa, razvoja brenda „Culinary Trail“ i virtuelnih turističkih iskustava, te izrade transnacionalnih akcionih planova.

S obzirom da je Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo nosilac aktivnosti „Održivost i kapitalizacija projekta“ na sastanku smo predstavili nacrt dokumenta koji smo izradili u saradnji sa ostalim partnerima, a u kojem su navedeni ključni elementi i metodologija za kreiranje alata održivosti.
Nakon sastanka, naredna dva dana održane su tri radionice o održivosti projekta, a ključne oblasti diskusije obuhvatile su:
- Održive prakse u kulinarskom turizmu
- Uključivanje lokalne zajednice i lokalni lanci snabdijevanja
- Dugoročne ciljeve za zaštitu kulture i životne sredine.
Prisustvo i aktivni doprinos svih projektnih partnera uveliko su obogatili dijalog i pomogli u oblikovanju plana održivosti projekta.
Projekat „Culinary Trail“ finansira se u okviru Interreg Danube programa 2021-2027. Ukupan budžet projekta je 2.274.566,00 EUR, a implementiraće se u periodu od 01.01.2024. do 30.06.2026. godine. Opšti cilj projekta je uspostavljanje dugoročne strateške promjene u zaštiti, revalorizaciji i marketingu etničkog kulinarskog naslijeđa, posebno u udaljenim i ugroženim područjima Dunavskog regiona.


Više o projektu dostupno na web sajtu projekta (klik na logo projekta ispod)
