Potpisivanjem Grant ugovora između predstavnika Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo i Ambasade Japana u Bosni i Hercegovine, zvanično je počela implementacija projekta “Zamjena krovne konstrukcije na srednjoškolskom centru “Pale” (eng. Replacement of roof construction on high school building „Pale“).

Cilj projekta je da se obezbijedi adekvatno obrazovno okruženje sa energetskom efikasnošću u učionicama, a godišnje će direktnu korist uživati oko 630 učenika, nastavnika i osoblja. Vlada Japana je za implementaciju projekta odobrila iznos od 47.110,00 eura ili 92.139,15 KM, a implementacija projekta se odnosi na građevinske radove  zamjene postojeće sa novom krovnom konstrukcijom površine 1772 m2.

Projekat je odobren u okviru programa pomoći “Temeljni Grant pomoći za projekte ljudske sigurnosti (u nastavku, GAGP/KUSANONE Grant Program)”. To je program bespovratne pomoći malih razmjera, koji neposredno podržava razvojne projekte/aktivnosti organizacija lokalnih zajednica, koje djeluju na lokalnom nivou u namjeri da zadovolje osnovne ljudske potrebe lokalnih zajednica i lokalnog stanovništva. Program je pokrenut od strane Vlade Japana, a implementira se od strane Ambasade Japana U Bosni I Hercegovini.