U prostorijama Skupštine Grada Istočno Sarajevo, 07. decembra 2021. godine održan je sastanak između predstavnika  Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo i Fakulteta za primijenjene društvene studije iz Nove Gorice (Republika Slovenija).

Tokom studijske posjete Bosni i Hercegovini u okviru programa Erasmus+ predstavnici Fakulteta za primijenjene društvene studije iz Slovenije, zajedno sa svojim studentima izrazili su želju da posjete Gradsku razvojnu agenciju i tom prilikom razmijenimo iskustva o dosadašnjim postignutim rezultatima. Fakultet za primijenjene  društvene studije (Fakulteta za uporabne družbene študije) je nezavisna privatna visokoškolska institucija iz Republike Slovenije koja izvodi interdisciplinarne studijske programe iz područja sociologije, komunikologije, novinarstva i psihološkog savjetovanja. Fakultet je dobio titulu Jean Monnet centra izvrsnosti.

Predstavnike FUDŠ-a i studente na početku studijske posjete pozdravila je direktorica RAIS-a, Mladenka Pandurević koja ih je upoznala o istoriji Grada Istočno Sarajevo i radu agencije. Predstavnici RAIS-a su održali  kratku prezentaciju  sa ciljem da upoznaju naše goste o ulozi i značaju agencije za Grad Istočno Sarajevo ali i o aktivnostima koje agencija sprovodi.

Dekan Fakulteta za primijenjene društvene studije dr. Borut Rončević i profesor dr. Janez Kolar obratili su se prisutnima, zahvalili na gostoprimstvu i tom prilikom su govorili o aktivnostima Fakulteta za primijenjene društvene studije, o značaju velikog broja projekta koje sprovode ali i o saradnji MSP i akademske zajednice.

U narednom periodu planirana je zajednička saradnja između Gradske razvojne agencije i FUDŠ-a na transnacionalnim projektima.