Развојна агенција Републике Српске у сарадњи са Градском управом Источно Сарајево и Градском развојном агенцијом Источно Сарајево организовала је четвородневни семинар о теми „Инструменти за идентификацију, припрему и провођење развојних пројеката“. Током трајања обуке, 20 представника различитих институција и организација из Источног Сарајева, имали су прилику да стекну теоријска и практича знања за припрему пројеката према методологији коју примјењује велики број домаћих и међународних донаторских организација.  

Представник републичке Развојне агенције Mарко Какућа рекао је да је циљ обуке да представници различитих институција из Источног Сарајева стекну практична знања за припрему и провођење одређених пројеката.

„Ово је пети пут да је ова обука организована и Источном Сарајеву, у претходна 4 циклуса било је 65 пријављених полазника“, рекао је Какућа и нагласио да је Развојна агенција Републике Српске и до сада радила на јачању капацитета локалних управа.

 

 

 

 

 

Он је навео да је 33 циклуса обуке у Републици Српској похађало око 600 полазника из 55 јединица локалне самоуправе и додао да је 38 пројеката, на којима се радило током обука, обезбиједило суфинансирање са око 15 милиона КМ.

Какућа је истакао да је претходне године Развојна агенција Републике Српске, за ову активност,  добила награду Европског удружења регионалних развојних агенција за допринос и јачање сарадње са локалним управама и јачању њихових капацитета.

 

 

 

 

 

Младенка Пандуревић, директор Градске развојне агенције Источно Сарајево истакла је да су овакве активности предвиђене уз сагласност са републичком Развојном агенцијом.

„У континуитету радимо на јачању капацитета у Градској развојној агенцији Источно Сарајево, али је ово прилика за јачање капацитета у јединицама локалне самоуправе, свим организацијама које им припадају, јавним установама и предузећима“, објаснила је Пандуревић.

 

 

 

 

 

Она је нагласила да је Градска развојна агенција Источно Сарајево ту да свим представницима институција и организација са териотрије овог града пружи техничку подршку у изради пројектних апликација, али и у току саме имплеменатације пројеката.

Како је навела, због великог интересовања за ову обуку, у наредном периоду биће организована још једна, за полазнике који због великог броја пријављених нису могли учествовати у овом циклусу обука.

Младен Самарџић, в.д. директор Парка природе „Требевић“ и један од учесника семинара истакао је да је увјерен да ће му ова обука бити корисна у пословном и личном развоју, те да се нада да ће и у наредном периоду имати прилику да сарађује са Развојном агенцијом Републике Српске и Градском развојном агенцијом Источно Сарајево.

„Надам се да ћемо у будућности имати прилику да оформимо тим са учесницима ове обуке и на тај начин допринсесемо развоју туризма и заштити животне средине“, објаснио је Самарџић.