U okviru redovnih projektnih aktivnosti, u Terasi je 1. i 2. oktobra 2024. godine u organizaciji partnera iz Španije, održan  dvodnevni radni sastanak partnera na projektu LIBECCIO. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo.

Tokom sastanka konzorcijum je predstavio aktivnosti koje su realizovane u prethodnom periodu. Fokus je bio na razvoju arhtitekture predviđenog sistema  za podršku upravljanja destinacijama (eng. Destination Management Support System). U Bosni i Hercegovini, pilot aktivnosti projekta provodiće se na području grada Istočno Sarajevo, a najvećim dijelom u okviru turističke destinacije Jahorina.

Jedna od tema sastanka bila je i razrada plana aktivnosti za naredni period, te je analizirano uspostavljanje ETIP platforme, koja će okupiti predstavnike turističke Qhelix transnacionalne zajednice u svrhu promovisanje održivosti turizma i razmjene najboljih institucionalnih praksi i rješenja. Takođe, razmatrani su i brojni drugi aspekti projekta.

Cilj projekta LIBECCIO (eng. Sustainability of tourism by enhancing Cooperation and digital transformation) je unapređenje upravljanja turističkim destinacijama u mediteranskom području kroz digitalnu transformaciju. Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo kao partner iz Bosne i Hercegovine, projekat implementira od 01.01.2024. godine.

Vodeći partner je Emilija-Romanja region iz Italije, dok su ostali partneri, pored RAIS-a: Nacionalna konfederacija zanatstva i malih i srednjih preduzeća Abruco (Italija), Istraživački i inovativni centar za informacije, komunikacije i tehnologije Atina (Grčka), Gradsko vijeće Terasa (Španija), Privredna, industrijska i uslužna komora Terasa (Španija), Regionalna turistička asocijacija Burgas (Bugarska), Regionalna razvojna agencija Green Karst (Slovenija), Opština Kotor i Region Zapadna Grčka.

Projekat je odobren u okviru prvog poziva transnacionalnog programa Interreg Euro MED 2021-2027. Ukupna vrijednost projekta je 4.448.664,00 KM, a odobreni budžet za RAIS iznosi 393.043,00 KM.

Više o projektu dostupno