Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Gradskom razvojnom agencijom Istočno Sarajevo i Regionalnom asocijacijom poduzetnica, organizovala je jednodnevni Sajam ženskog preduzetništva u poslovnom  centru UNITIC, u Sarajevu. Sajam, koji je imao za cilj osnaživanje preduzetnica, jačanje međusobne saradnje te promovisanje raznovrsne palete proizvoda, okupio je 30 preduzetnica iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

Sajam je bio podijeljen u dvije sekcije – “Kupuj domaće, jedi zdravo” i kreativni kutak. Sekcije su se odnosile na bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, preradom voća i povrća i izradom raznih rukotvorina. Istaknuto je da su poljoprivredni proizvodi proizvedeni na tradicionalan način, odnosno bez agrotehničkih mjera, što znači da su posjetioci sajma mogli uživati u organskom voću i povrću. Takođe, osim tradicionalnih rukotvorina poput pletenja, vezenja, heklanja i filcanja, na sajmu su izloženi i predmeti napravljeni obradom drveta, reciklažom i dekupaž tehnikom. Među učesnicama sajma  su bile i žene koje se bave ikonopisom, slikanjem i proizvodnjom organskih sapuna.

Učesnice su istakle da je sve ono čime se bave još uvijek više domaća radinost nego preduzetništvo te da je potrebno više raditi kako bi žene mogle da se bave proizvodnjom i prodajom i na taj način ostvare jedan od ciljeva, a to je ekonomsko osnaživanje.

Zaključak je da preduzetnički duh postoji, ali da ga je potrebno razvijati i podržati žene, dati im pokretačku energiju, a sajam je predstavljao izvanrednu priliku za takvo nešto. Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo uvijek će rado biti partner u ovakvim i sličnim aktivnostima i pomagati preduzetnicama, u skladu sa mogućnostima.