grasp - okrugli sto

Dana 19.06.2015. godine u prostorijama Administrativnog centra Grada Istočno Sarajevo održan je okrugli na temu „GRASP „Zelene“ javne nabavke u Bosni i Hercegovini“. Okrugli sto organizovan je u okviru projekta GRASP s ciljem podizanja nivoa svijesti o “zelenim” elektronskim javnim nabavkama. Gostujući predavači bili su Danijel Mijić, Elektrotehnički fakultet Istočno Sarajevo, Josip Jakovac, Agencija za javne nabavke BiH i Bojan Zečević, Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini.
Pozivu da učestvuju na okruglom stolu odazvali su se predstavnici Grada Istočno Sarajevo, opština u sastavu Grada Istočno Sarajevo, Mašinskog fakulteta Istočno Sarajevo, Instituta za standardizaciju i Regionalnog centra za okoliš/životnu sredinu za Srednju i Istočnu Evropu. Učesnici su informisani o značaju „zelenih“ javnih nabavki, odnosno o njihovim pozitivnim aspektima. Nakon kratkih prezentacija, uslijedila je diskusija o aktuelnom stanju i perspektivama “zelenih” elektronskih javnih nabavki u Bosni i Hercegovini.
Zaključci okruglog stola su sljedeći:
1. U proces podsticanja primjene “zelenih” elektronskih javnih nabavki neophodno je da se uključe institucije na državnom nivou.
2. Potrebno je definisati kriterije za “zelene” elektronske javne nabavke u Bosni i Hercegovini.
3. Promotivne aktivnosti vezane za projekat GRASP i korištenje već razvijenih baza treba provoditi i nakon njegovog završetka.
4. Poželjno je izraditi studiju o “zelenim” elektronskim javnim nabavkama na nivou Bosne i Hercegovine.
5. Neophodno je uticati na donosioce političkih odluka.

Projekat: “Zelene javne nabavke i podrška inteligentnim gradovima u energetskom sektoru” (GReen procurement And Smart city supPort in the energy sector – GRASP) je dvadesetsedmomjesečni projekat na kojem učestvuje trinaest partnera iz osam evropskih zemalja. Opšti cilj projekta je podžati inteligentne gradove u njihovom nastojanju za iznalaženjem inovativnih rješenja u energetskom sektoru kao i njihvom međusobnom povezivanju kroz uspostavljenu mrežu transnacionalnog energetskog sistema zelenih javnih nabavki. Imlamentacija projekta GRASP se završava 30. juna 2015 godine.