Onlajn forum “Podrška oporavku i otpornosti turizma u Bosni i Hercegovini”, organizovan povodom pokretanja novog USAID-ovog projekta za Razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini, biće održan u 25. i 26. januara 2021. godine, saopšteno je na sajtu Privredne komore RS.

U sklopu bogate agende foruma, predstavnici vodećih međunarodnih organizacija poput United National World Tourism Organization (UNWTO), World Bank, Global Tourism Resilience Council, Travel Weekly sa sjedištem u Londonu, te MMGY sa sjedištem u SAD-a, vodeće kompanije za brendiranje i marketing destinacija, predstaviće viziju budućnosti turističke industrije u Bosni i Hercegovini.

TripAdvisor, najveća svjetska onlajn platforma za putovanja, predstaviće istraživanje provedeno za ovaj događaj, dok će Tourism Economics, podružnica Oxford Economics-a, predstaviti trendove putovanja i globalne prognoze sa specijalizovanim uvidima za Bosnu i Hercegovinu.

Lokalni partneri kao što su Turistička zajednica Kantona Sarajevo (Visit Sarajevo) i Turistička organizacija Republike Srpske (TORS) podijeliće planove provedbe oporavka turizma od pandemije COVID-19.

U sklopu foruma će biti predstavljen i program rada projekta USAID Turizam te način na koji turizam, ugostiteljstvo i ruralni proizvođači, kompanije, zaposlenici, investitori i finansijeri mogu sarađivati s ovim projektom.

Osim razvoja turističkog sektora, ciljevi projekta USAID Turizam uključuju promociju očuvanja prirode, podršku malim poljoprivrednim proizvođačima, obrtima za proizvodnju rukotvorina te sertificikovanje prepoznatljivih ili tradicionalnih kulinarskih i poljoprivrednih proizvoda u ruralnim područjima.

USAID Turizam će uživo prenositi događaj putem interneta, a besplatnom linku za registraciju vebinara možete pristupiti OVDJE ili putem Facebook stranice