Predstavnici Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo u periodu od 27.11. do 28.11.2018. godine učestvovali su u studijskom putovanju u Nicu, koje je organizovano u okviru projekta “ESMARTCITY” s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni koncepta  “Pametni grad”.

U dvodnevnom boravku, učesnici su najprije posjetili Institut za rizik, životnu sredinu i održivi razvoj – IMREDD, gdje su dobili informacije o instrumentima za prostorno planiranje i instalisanoj infrastrukturi “Pametni grad” uspostavljenoj u Nici, a koja se odnosi na zaštitu životne sredine, smanjenju rizika od klimatskih promjena, energiju i saobraćaj. Nakon toga uslijedila je posjeta  Schneider Electric “Horizon” Pametnoj zgradi i tom prilikom učesnici su detaljno upoznati sa karakteristikama “pametne zgrade” i sistemima koji se odnose na energetsku efikasnost.

Tokom drugog dana upriličena je posjeta Valenergies Pametnoj zgradi, opremljenoj fotonaponskim sistemom za vlastitu potrošnju koji podmiruju 50% ukupnih potreba za električnom energijom na godišnjem nivou, kao i baterijama i drugim automatizovanim rješenjima koja zgradu čine “pametnom”. Na kraju, učesnici su posjetili Accenture Inovacijsku laboratoriju  Sophia Antipolis u kojoj su im predstavljena različita rješenja koja se odnose na ambijentalnu inteligenciju, bezgranični biznis, provjeru podataka i sl.

ESMARTCITY – “Enabling Smarter City in the MED Area through Netvorking” je projekat koji je odobren u okviru II poziva Interreg Mediteranskog Programa – MED i čija implementacija traje 30 mjeseci. Ukupan budžet projekta je 2,5 miliona eura. Osnovi cilj projekta je da se unaprijedi inovativni kapacitet MED područja uspostavljanjem inovativnog ekosistema uz primjenu koncepta “Pametni  grad”.