Predstavnici Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo aktivno su učestvovali na  međunarodnom festivalu pametnih gradova “Smart City” koji je održan 15. oktobra u Beogradu. Tom prilikom prezentovali su projekat ESMARTCITY i pilot aktivnost realizovanu u okviru njega, a koja se odnosi na Pametnu javnu rasvjetu u Istočnoj Ilidži.

Ovogodišnji festival tematski je bio usmjeren na pametno donošenje odluka i upotrebu informacionih tehnologija i otvorenih podataka u procesu strateškog planiranja i odlučivanja. Donosioci odluka, preduzetnici i lokalne zajednice prikazali su pametna rješenja, podijelili svoja iskustva i upoznali sa primjerima dobre prakse iz regiona. Osim toga, na Festivalu su promovisani šampioni u otvaranju podataka, gradovi i opštine koji su uspješno otpočeli proces koji je jedan od osnovnih preduslova za kreiranje pametnih gradova.

Na Festivalu su bili prisutni predstavnici organa vlasti iz Njemačke, Danske, Finske, Austrije i iz zemalja regiona. Takođe, bili su prisutni i predstavnici biznisa, investitori, preduzetnici i svi drugi koji održivi urbani razvoj vide kao kontinuiran proces – koji pruža ogromne koristi građanima, preduzećima i lokalnim zajednicama.