grasp kick-off 2

Održavanjem početnog sastanka od 22. do 24. maja u Atini, počela je implementacija projekta Zelene javne nabavke i podrška pametnim gradovima u energetskom sektoru – GRASP (GReen procurement And Smart city suPport in the energy sector – GRASP), koji je odobren u okviru MED programa transnacionalne saradnje.

U projektu učestvuje 13 partnera iz 8 zemalja. Vodeći partner je Univerzitet Patras iz Grčke, a predstavnik iz Bosne i Hercegovine je Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo – RAIS.

Cilj projekta je podrška pametnim gradovima u unapređenju kapaciteta organizovanja i širenja procesa zelenih javnih nabavki sa naglaskom na obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost. Uključenim gradovima, regijama i opštinama pružiće se podrška u usvajanju inovativnih rješenja u energetskom sektoru, njihovom međuregionalnom jačanju u mediteranskim zemljama kroz omogućavanje upotrebe transnacionalnih zelenih elektronskih javnih nabavki.

Na sastanku su dogovoreni detalji vezano za implementaciju projekta, vremenski okvir i zaduženja svakog od partnera po projektnim komponentama. Projekat traje 27 mjeseci.