U prostorijama Opštine Istočna Ilidža potpisan je Sporazum o saradnji između Opštine i Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo na implementaciji pilot aktivnosti u okviru projekta “ESMARTCITY”. U ime Opštine sporazum je potpisao Marinko Božović, načelnik, a u ime Gradske razvojne agencije Mladenka Pandurević, direktor.

Sporazumne strane saglasne su da postoji potreba uspostavljanja saradnje i realizacije pilot aktivnosti u oblasti javne rasvjete na teritoriji opštine Istočna Ilidža, preciznije na lokalitetu Veljine, šetalište. U cilju unapređenja energetske efikasnosti i uvođenja koncepta „Pametni grad“ na  postojeće stubove javne rasvjete biće postavljeni odgovarajući senzori, a nabavku, postavljanje i instalaciju senzora izvršiće i finansiraće Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo. Finansijska sredstva su odobrena i predviđena budžetom projekta “ESMARTCITY”. Realizacija pilot aktivnosti predviđena je u januaru 2019. godine.

ESMARTCITY – “Enabling Smarter City in the MED Area through Netvorking” je projekat koji je odobren u okviru II poziva Interreg Mediteranskog Programa – MED i čija implementacija traje 30 mjeseci. Ukupan budžet projekta je 2,5 miliona eura. Osnovi cilj projekta je da se unaprijedi inovativni kapacitet MED područja uspostavljanjem inovativnog ekosistema uz primjenu koncepta “Pametni  grad”.