Predstavnici Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo prisustvovali su konferenciji “MED for YOU” koja je održana 24. oktobra 2019. godine u Atini, pod pokroviteljstvom Interreg MED programa u saradnji sa Upravljačkim tijelom za programe evropske teritorijalne saradnje u Grčkoj. Jedan od ciljeva konferncije bio je upoznavanje prisutnih sa jednistvenim pristupom Interreg Mediteranskog programa 2014-2020 teritorijalnoj saradnji, uz diskusije kako ublažiti klimatske promjene i obezbijediti održiv i inkluzivan rast. Po završetku konferencije dodijeljene su tri nagrade projektima koji se realizuju u okviru mediteranskog programa i tom prilikom projekat “ESMARTCITY”, u čijoj implementaciji učestvuje RAIS, dobio je prvu nagradu.

Sljedećeg dana održan je i tehnički sastanak članova konzorcija projekta “ESMARTCITY” na kojem su predstavljene do sada realizovane aktivnosti i rezultati provedenih pilot testiranja u partnerskim zemljama, a potom dogovoreni naredni koraci u implementaciji projekta.

ESMARTCITY – “Enabling Smarter City in the MED Area through Networking” je projekat koji je odobren u okviru II poziva Interreg Mediteranskog Programa – MED čija implementacija traje 30 mjeseci. Ukupan budžet projekta je 2,5 miliona eura. Osnovni cilj projekta je da se unaprijedi inovativni kapacitet MED područja uspostavljanjem inovativnog ekosistema uz primjenu koncepta “Pametni Grad”.