sastanak u Pečuju

Predstavnici Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo prisustvovali su sastanku partnera na projektu “EPIC” održanom 14.06. 2016. godine u Pečuju, Mađarska.

sastanak epic

Tom prilikom predstavnici RAIS-a upoznali su učesnike sa osnovnim ciljevima, djelovanjem i ulogom agencije u privrednom razvoju grada Istočno Sarajevo a potom su predstavili ključne rezultate istraživanja o energetskoj efikasnosti u opštinamakoje je provedeno tokom mjeseca marta. Rezultati istraživanja ukazuju da su nedostatak finansijskih sredstava i ljudskih resursa najveće prepreke za ozbiljnije investicije u oblasti energetske efikasnosti. U okviru predviđenih projektnih aktivnosti Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo izradila je Regionalnu studiju o planiranju energetskih investicija u opštinama.

Projekat “EPIC” – Energetsko planiranje u lokalnim zajednicama (eng. Energy planning in communities) se odnosi na razmjenu iskustva i podršku lokalnim zajednicama u polju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Cilj i fokus projekta je na energetici i transferu znanja i dobrih praksi iz Hrvatske i Mađarske sa naglaskom na uspostavljanje lokalnih politika vezanih za sistemsko upravljanje energijom. Osim Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo, partneri na projektu su i Južna transdunavska regionalna razvojna agencija iz Mađarske, Regionalna energetska agencija Sjever iz Hrvatske te Opština Danilovgrad iz Crne Gore. Projekat je finansiran od strane EU i Grada Beča. Implementacija projekta je počela 01.01.2016. godine i trajaće do 30.06.2016. godine.