U gradu Istočno Sarajevo se trenutno realizuje projekat pametne rasvjete, čime Grad učestvuje u izgradnji boljeg životnog okruženja svojih građana. Cilj ovog projekta jeste da se unaprijedi upotreba LED tehnologije prilikom postupka zamjene sijalica na stubovima ulične rasvjete. Pored toga, zahvaljujući instalaciji senzora za mjerenje kretanja i kvaliteta vazduha, takođe će se uticati na uštede u potrošnji energije, ali i na generalno poboljšanje zdravlja građana.

Novi sistem ulične rasvjete omogućava analizu potrošnje energije, ali  i razvoj koji je prije svega usmjeren ka pametnijem gradu.

Višestruke su koristi za društvenu zajednicu i okruženje:

  • smanjenje vizuelnog zagađenja noću;
  • smanjenje štetne emisije plina.

Važno je istaći da je Opština do sad zamijenila ukupno 1400 sijalica na uličnoj rasvjeti. Zamjenik Načelnika Opštine Istočna Ilidža Zoran Avram je istakao da su rezultati više nego zadovoljavajući što se tiče ušteda. Naime, mjesečni troškovi za potrošnju električne enegije su smanjeni sa 7.500 eura na 2500 do 3000 eura.

Miroslav Lučić, predsjednik Skupštine Grada Istočno sarajevo naglasio je da Grad mora pratiti svjetske trendove u smislu unapređenja informacionih tehnologija i energetske efikasnosti.