U prostorijama Osnovne škole “Sokolac” iz Sokoca 23.11.2017. godine održana je obuka pod nazivom “Učimo sa robotima”. Obuka je održana za oko 50 učesnika koje su činili djeca i nastavnici iz Osnovnih škola “Sokolac”,  “Pale” i “Srbija” iz Pala i “Mokro” iz Mokrog.

Brojne učenike i nastavnike pozdravila je Mladenka Pandurević, direktorica Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo.

– U toku obilježavanja evropske nedjelje robotike naša agencija je odlučila da priredi ovakav događaj u osnovnim školama na području Grada Istočno Sarajevo i tako približi ovu oblast svim osnovcima koji su danas i proteklih dana pokazali veliko interesovanje. Ovakav događaj se prvi put priređuje u Bosni i Hercegovini. Ideja nam je bila da i u malim mjestima provedemo ovakav projekat. Gradska razvojna agencija je obezbijedila dva „Lego“ robota koja će nakon današnjeg predavanja ostati u vlasništvu Osnovne škole „Sokolac“, tako da će učenici i nastavnici moći u sklopu nastavnih i vannastavnih aktivnosti da šire svoja znanja, istakla je Pandurević.

Direktorica Osnovne škole „Sokolac“ Divna Janković istakla je da se nada da će stečena znanja pomoći učenicima u njihovom usavršavanju.

– Ovo je bio izazov za nas, jer je poznato da se savremena tehnologija brzo razvija, kako i sama robotika. Ovo je nova oblast, a ovo je prvi korak koji smo napravili kako bi naši đaci mogli da razvijaju svoja znanja i vještine, koje će im biti neophodne u savremenom dobu. Drago mi je što današnjem predavanju prisustvuje pedesetak osnovaca, njihovih nastavnika kao i kolega iz susjednih opštinarekla je Janković.

Sa prvim koracima u robotici prisutne je upoznao Alen Piljak, predsjednik Udruženja „Edu Lab“ iz Beograda.

– Mi već dugo proučavamo ovu oblast i izrađujemo lego didaktička sredstva i trudimo se da povećemo njihovu primjenu u školama, kako u Srbiji tako i šire. Ovo je jedan u nizu događaja koji smo organizovali na ovom području i raduje me što je primjetan veliki entuzijazam kod djece. Njima je robotika jako interesantna i željni su znanja. Neki od njih sutra možda postanu veliki inženjeri, programeri ili informatičari, a mi smo tu da im pružimo podršku kako bi napravili početne korakezaključio je Piljak.

Aleksandar Mastilović, zaposlen na Univerzitetu u Novom Sadu, na Fakultetu tehničkih nauka, svojim prisustvom uveličao je današnju edukativnu radionicu. On je dobitnik Marie Curie stipendije od strane EU, te trenutno radi na “FP7 ADVANTAGE ITN” projektu, u timu za “Smart Home” dizajn. Istakao je da je važno da se ovakvi projekti sprovode u malim sredinama, te da je bitno da se krene od najmlađih, jer će njima u budućnosti znanja iz ove oblasti biti i te kako potrebna.

– Jedan od naših ciljeva je preduniverzitetsko obrazovanje na globalnom nivou. Trudili smo se da ovim projektom obuhvatimo male sredine koje su često zaboravljene. Takom realizacije projekta pojavo se veliki broj zainteresovanih partnera koji su nam pružili podršku. Imamo brojne planirane aktivnosti za naredni period. Mi nećemo stati na robotici. Trudićemo sa da naredne godine evropska sedmica robotike bude još više propraćena i da će animirati veći broj učenika i nastavnika. Nadamo se da ćemo mladim generacijama otvoriti nove perspektive i pomoći da društvo bude obrazovanije, pametnije i pozitivnije u godinama koje dolaze, poručio je Mastilović.

Obuka je realizovana u okviru projekta “Učimo sa robotima” koga implementira Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo u saradnji sa Opštinama Istočna Ilidža i Sokolac.

Osnovni cilj projekta je da se doprinese boljem i kvalitetnijem znanju o naprednim tehnologijama kod djece u ranoj dobi na području grad Istočno Sarajevo.